Brief aan de ouders

 

Onze kinderen bewegen minder dan vroeger, ze leven meer in een digitale tweedimensionele wereld die niet sterk uitdaagt om te bewegen. Maar aangezien beweging kinderen doet ontwikkelen, sterk en weerbaar maakt, is het een must om beweging aan te moedigen op een speelse manier.

 

Jaarlijks spreken we voor duizenden belegeiders en leerkrachten van jonge kinderen. Steeds opnieuw horen we de bezorgheid over vaardigheden die niet meer vanzelfsprekend tot stand komen zoals ontspannen een schaar kunnen vasthouden en knippen, een verfijnde pengreep hanteren,  later het leren lezen, schrijven, op een stoel blijven stilzitten, concentreren, enz.

 

De eerste levensjaren zijn net doorslaggevend om hiervoor een sterke basis te leggen.

En hoe gebeurt dit dan? Door in de echte driemensionele wereld te spelen en te bewegen. Spelenderwijs gaan kinderen bewegingen herhalen en zodoende automatiseren. “Ervaren om te bewaren” is dan een logisch gevolg.

 

We weten dat bepaalde bewegingen een enorme invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen. Het zijn op zich allemaal natuurlijke bewegingen die kinderen spontaan opzoeken als ze veel buiten spelen, ravotten, en samen spelen met vriendjes.

Heel veel van deze spelvormen zitten helaas niet meer standaard in het ervaringspakket van kinderen. Spijtig want dit kan de digitale wereld niet overnemen.

 

Zo is er bijvoorbeeld een zintuig dat ook enkel maar door beweging sterk kan worden. Namelijk evenwicht. Voor ons is ‘evenwicht de piloot van de hersenen’. Het bestuurt ons hele systeem en heeft daardoor een invloed op alle vaardigheiden die we dagelijks uitvoeren. Ons evenwichtssysteem dient niet enkel om recht te blijven op onze fiets maar ook om ons goed te voelen in ons vel. Naast evenwicht zijn er zo nog heel wat andere vaardigheden die een hoofdrol spelen in het ontwikkelingsverhaal.

 

Vanuit deze kennis willen wij bewegend spelen heel hip maken want kinderen oefenen niet.. kinderen spelen…’spelen is jong-leren’.

Daarom hebben we Biba & Loeba gecreëerd.

Biba & Loeba zijn broer en zus die steeds samen spelen.

Reeds jaren bezoeken wij als Biba & Loeba kinderen op scholen en voelen we hoe kinderen deze twee figuren in hun hart sluiten. Nu willen we Biba & Loeba aan alle kinderen voorstellen.

 

 ‘Samen met Biba & Loeba spelen we ons sterk, super mega toppie!

 

Speelse groetjes,

Ann & Liesbeth van Bodymap.

Download
Voorwaarden Winactie Bodymap Boostdagen.
Adobe Acrobat document 83.1 KB
Bodymap voor Ouders
Bodymap Ontwikkelingslab

Contact

 

Bodymap

Liesbeth Verhoeven

E. liesbeth@bodymap.be

Inschrijven Nieuwsbrief